Praktijk voor Reflexologie

Ervaringen en reacties - Houtvonken (wijkblad Mierlo-hout, Helmond)

Houtvonken - 14 juli 2006
"Onze redactie was deze keer te gast bij Yanty, een praktijk voor reflexzone- en gesprekstherapie. Naast het gegeven dat de naam Yanty is opgebouwd uit een aantal betekenisvolle letters van de therapeute betekent de naam in het Sanskriet 'Op Weg Zijn'. De naam symboliseert ook de filosofie van de praktijk, namelijk dat men zelf op weg kan gaan met als doel iets in zichzelf te genezen, te verlichten, te accepteren en te verwerken. Als je daarnaast nog de familienaam Tjong A Tjoe hoort vraagt dat om enige uitleg. Het is niets anders dan de familienaam van haar man die weliswaar Chinese voorouders heeft gehad maar puur Hollands is. Met haar eigen naam, Mary van der Veen, woont deze oorspronkelijke Rotterdamse al weer 17 jaar in Helmond.

Al weer 5 jaar is deze praktijk gevestigd in Mierlo-Hout. Het werd een verrassend gesprek waarbij de theorie daadwerkelijk in de praktijk werd gebracht. Therapeute, Mary Tjong A Tjoe verzocht onze redacteur zelf in de stoel plaats te nemen om aan den lijve te ondervinden wat reflexzonetherapie precies is en wat het met je doet.

Wat is reflexzonetherapie en wat doet het?
Op de voeten van ieder mens liggen reflexzones die in verbinding staan met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Met speciale massagetechnieken worden die zones gestimuleerd en wordt er door de therapeute invloed uitgeoefend op de lichaamsdelen die met die zones in verbinding staan. Hierdoor komen afvalstoffen vrij en vindt er een beter doorbloeding plaats. Zo wordt het natuurlijke evenwicht hersteld en verdwijnen de klachten.
Alle organen, spieren en klieren hebben een projectieveld op de voeten. Wanneer er op de voet druk wordt uitgeoefend op zo'n projectieveld dan heeft dit effect op de daarmee corresponderende zone. Een relatief klein oppervlak oefent invloed uit op een groter geheel. De therapie is een totaalgeneeswijze die niet alleen gericht is op een ziekteverschijnsel maar op de mens in zijn geheel. De reflexzonetherapie geeft daarnaast ontspanning en energie. Ook werkt de behandeling preventief.

Waar komt de therapie vandaan?
Het werd snel duidelijk dat deze therapie absoluut niet gerekend mag worden tot een ondefinieerbare zweverige handelswijze. Integendeel, het is zelfs een beproefde en bekende eeuwenoude geneeswijze. Deze komt oorspronkelijk van China waar die al in 1017 werd toegepast. Maar ook de Inca's beoefende deze therapie. De Cherokee Indianen weten al eeuwenlang hoe belangrijk het is om de voeten te behandelen. Ze doen dit om het fysiek, mentaal en geestelijk evenwicht te behouden.
Maar er is meer want Mary Tjong A Tjoe heeft hiervoor een gedegen opleiding genoten aan de Academie van Natuurgeneeskunde en is gediplomeerd Reflexzone Therapeute.

Beroepsorganisaties en zorgverzekeraars.
Naast de jarenlange praktische ervaring is zij ook lid van de beroepsorganisatie, de Verenging van Natuurgeneeskundig Therapeuten. En men kan alleen lid zijn van die vereniging als men zich verplicht naschoolt en onderwerpt aan klachtenbehandeling. Veel zorgverzekeraars vergoeden dan ook de reflexzonetherapie behandelingen geheel of voor een belangrijk deel.
De praktische ervaring van slechts één behandeling reflexzonetherapie en een goed gesprek had een heilzame uitwerking op uw verslaggever. De Yanty praktijk van Mary Tjong A Tjoe is bereikbaar op telefoonnummer 06-46 35 22 46 of info@yanty.nl. De website www.yanty.nl geeft een helder beeld van en over reflexzonetherapie."

Uit: De Houtvonken 14/07/2006 (www.houtvonken.nl)

>> Lees hier meer ervaringen met voetreflexzonetherapie bij Yanty

 Yanty - Praktijk voor Reflexologie, telefoon 06 46 35 22 46, info@yanty.nl